Faeper pálinka készítés

faeper
faeper
Érési ideje:
július
faeper cefre
faeper cefre
Cefrézés ideje:
július
kész faeper pálinka
kész faeper pálinka
 
Faeper pálinka készítés, azaz hogy készül a faeper cefre.
Hazánkban az 1960-70-es években, még
nagyon sok eperfát találhattunk, ám ezek nagy részét mára sajnos kivágták. Méltatlanul kevésre becsült gyümölcse magas cukor tartalma és egyedi íze miatt is kitűnő pálinka alapanyag. A faeper pálinka cefréjének elkészítésére a korábbiakban említett szabályok vonatkoznak. A gyümölcs gondos válogatása, a szárak, eseteg a levelek eltávolítása itt is elengedhetetlen. Ne felejtsük el, hogy a cefre tárolására használt hordót mindössze 80-85%-ig töltsük meg, helyet hagyva a képződő gázoknak és a cefre térfogatnövekedésének. A faeper cefre megecetesedése elkerülhető ha az erejedés időszakában a felületén képződő bundát naponta több alkalommal a folyadék szintje alá nyomjuk! E cefre gyors romlása miatt sürgős feldolgozást igényel. Az otthon készített eperpálinka cefrét a legjobb szeszfőzdében kifőzetni, mivel az ott alkalmazott technológia lehetővé teszi, hogy a kész eperpálinka utóíztől mentes, hosszan eltartható legyen. Amikor lefőzettük a faeper cefrét, a kész pálinkát érdemes 2 maximum 3 hónapig  eperfa hordóban érlelni, amint ahogy azt az ínyencek is teszik!!!
 
 
Acsai szeszfőzde    |   2351 Alsónémedi, Külterület
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu