Cefre készítés házilag

A cefre készítés házilag történik azon főzetők körében, akik hozzánk szállítják a pálinka alapanyagukat kifőzetni. A gyakorta elhangzó kérdésekre adandó válaszainkat közzé tesszük, hátha van olyan látogatónk aki ezúton jut új információhoz.
 
Rodhadt, penészes gyümölcsöt is fel lehet használni?

NEM! Élelmiszert állítunk elő! Felhasználni olyan gyümölcsöt ajánlatos, amit a kedves főzető magam is szívesen megenne! Ami belekerül a cefrés hordóba (íz, illat, szag) az fellelhető lesz a pálinkában is!

Szárát, levelét leszedjem-e?

Igen! Tiszta, idegen anyagtól mentesen célszerű a gyümölcsöt szedni, feldolgozni!
 
Magozni kell-e? Nem lesz ciános?

Célszerűbb a gyümölcsöt kimagozva (megfelelő lyuk nagyságú dróthálón átönteni a már ledarált gyümölcsöt) erjeszteni, mert a pálinka ízében nem fog megjelenni a keserű mandula jellegű íz!
Ciánosság veszélye akkor áll csak fenn, ha a darálás közben teljesen megtörik az összes magot a csonthéjas gyümölcsök esetén!
 
Mit tegyek, miután az egész gyümölcsöt a hordóba dobtam?

A begyűjtött gyümölcs eredeti állapotában közvetlenül nem alkalmas erjesztésre! Az így gyűjtött anyag bomlásnak indul a kívánt erjedés helyett! Le kell darálni, vagy egyéb módon pépesíteni, pl.: keverőszáras fúróval, komposztaprítóval!
 
Miért daráljam le? Régen sem darálták?!

Azért, hogy a gyümölcsben lévő cukor és a gyümölcs felületén lévő élesztő találkozzon, és megindulhasson a kívánt erjedési folyamat! A pépesítés nélkül gyűjtött gyümölcs bomlásnak indul, erjedés helyett! Ellenkező esetben a hordóban lévő anyag jó esetben kompót alapanyag lehet csak!
 
Mennyit teheték még hozzá, hogy tele legyen a hordó?

Érdemes a cefre mennyiségéhez választani a megfelelő nagyságú edényt! Annyi gyümölcsöt tegyen a hordóba, amit egyszerre fel tud dolgozni! Maximális feltöltés 80%! Ezután kell beletenni a megfelelően előkészített BORÉLESZTŐT, bizonyos esetekben PEKTINBONTÓ enzimet is!
Későbbi darálás anyaga másik edénybe kerüljön, hogy ne befolyásolja a már erjedésnek indult cefrét!
 
Kell-e bele valami?

Borélesztőt minden gyümölcshöz, pektinbontó enzimet pedig az alma, körte és birs cefréhez!
 
Miért kell a borélesztő, pektinbontó enzim?

Ha irányított erjedést biztosítunk a cefrének a legnagyobb eséllyel a kívánt alkoholos irányban indul el az erjedés az egyéb nem kívánatos spontán erjedés helyett pl.:tejsavas, vajsavas, ecetes erjedés!
A pektinbontó enzim pedig feltárja a gyümölcsben rejtve található cukrot, így még nagyobb kihozatalra számíthatunk!
 
Mennyi cukrot tegyek bele?

Törvényileg is tilos a cukor hozzáadása, de szerény véleményem szerint is, inkább  készüljön valódi gyümölcs cukorból a saját pálinka, mint cukorcefréből! Törekedjünk a kiváló minőségre és ne a mennyiségre! Tudom, hogy ez sem elhanyagolandó!
 
Vizet adjak-e hozzá?

Igen, lehet hozzá vizet tölteni, ha túl sűrűnek véli az anyagot! Ivójoghurt állagúra nyugodtan hígíthatja, ez nem befolyásolja sem a mennyiséget, sem a minőséget!
 

Miért zárjam le a hordó tetejét?


A CO2 távozásának biztosítása mellett (kotyogó) azért, mert az erjedés egy légmentes folyamata! A  fertőzés  lehetőségét is így tudjuk minimalizálni!
 
Kevergesse-e?

NEM KELL!
A joghurt sűrűségű cefre a CO2  felszínre jutásával, tulajdon képen keveri saját magát!
 
Hol tároljam? Pincében, tűző napon?

Az erjedéshez szükséges élesztők optimális életfeltétele a 18-23 Co
Érdemes ezt szem előtt tartva, árnyékos helyet keresni a hordóknak a nyári időszakban, kellemes meleget biztosítani (és hidegtűrő borélesztőt használni) a hidegebb napokon, ill. télen!
 
Mikor van kész a cefre?

A zajos erjedés megszűnése mellett az is utal arra, hogy a cefrénk elkészült, hogy kettéválik a sűrű és a híg rész a hordóban!
 
Jó-e a cefre? Nem édes, savanyúnak vélem!

A ledarált és előkészített gyümölcsöt hívjuk édes cefrének, az erjedés utánit érett cefrének!

Ennek jellemzői:
  • gyümölcsre jellemző kellemes és lekváros illat, íz
  • alkoholos illat, íz
  • savanyúság teljesen normális a gyümölcscukor, remélhetőleg alkohollá történő átalakulása miatt!
 
Figyelem! A cefre lehet savanyú, de ecetes semmi képen! Kóstolja meg a cefrét!
 
Meddig tárolható?

Törekedni kell rá, hogy lehetőség szerint mihamarabb kifőzzék az anyagot, de a megfelelően készített és tárolt cefre, akár 1 évig is gond nélkül eltárolható!
 
Elpárolog-e az alkohol, ha sokáig tárolom?

A megfelelően készített és tárolt cefre, akár 1 évig is gond nélkül eltárolható! Nem veszíthet az alkohol tartalmából, csak rossz tárolás, vagy fertőzés (ecetesedés) estén!
 
Mennyi cefrét kell vinni, hogy csak a saját anyagomat főzzék ki?

600 literes főzőüsttel dolgozunk, 400 liter a minimális feltöltés! Ennél kevesebb cefre esetés más főzető anyagával társítva tudom csak kifőzni! Ami minden esetben fajta és minőség azonosságot is jelent!!
 
Mennyi pálinka lesz belőle?

Ez az érték a gyümölcsfajtájától , érettségétől, a cefre készítésétől és tárolásától függ!
Ezt előre megmondani nem lehet! Mindig attól függ, milyen minőségű anyagot kapunk!Mi, az Önök által a főzdébe szállított hordóban lévő alkoholt és egyéb anyagokat tudjuk a desztillálással szétválasztani. Alkoholt nem tudok előállítani, ez az Önök feladata!
Ha  minden tanácsunkat megfogadta a cefre készítése és tárolása során, akkor a legnagyobb valószínűséggel kiváló minőségű és a kellő mennyiségű pálinkát fog kapni!
Lásd: pálinka kihozatal  Ez a maximálisam kiadható mennyiségeket mutatja!
A kiadható és tényleges adatok nagyban eltérhetnek egymástól!
 
Acsai szeszfőzde    |   2351 Alsónémedi, Külterület
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu